12 Şubat 2014 Çarşamba

İLAÇ  İÇERKEN AÇ KARNINA TOK KARNINA NE DEMEKTİR?
Bu ilaç aç karnına mı içilir yoksa tok karnına mı? Peki acaba aç karnına veya tok karnına ilaç almak ne anlama geliyor tam olarak biliyor muyuz?

İlaç emilimi bakımından midenin boşalma hızı çok önemlidir ve midemiz boşalmasını yemekten sonraki 1 – 2 saat içerisinde tamamlar. Dolayısıyla aç karnına almamız gereken bir ilacı ya yemek yemeden 1 saat önce ya da yemek yedikten 2 saat sonra almalıyız. Bazı ilaçların ise emilimleri besinlerle birlikte artar ya da bazı ilaçlar aç karnına alınmaları halinde midemize dokunabilirler; bu ilaçları ise tok karnına almamız gerekir. Yani ya yemek başlangıcında ya da yemek yedikten sonraki 1 saat içinde ilacımızı alabiliriz.

Eğer yemek yemeden önce haplarını yutup ‘’aç karnına aldım’’ diye düşünüyorsanız ilaçtan istenilen etkiyi görmeniz zorlaşır.

İlaç ne kadar çabuk emilirse etkisini o kadar hızlı, ne kadar iyi emilirse de etkisini o kadar kuvvetli gösterir. İşte bu noktada ilacı aç ya da tok karnına almak kavramıyla karşılaşıyoruz.

Genel olarak ilacın aç karnına alımı emilimini artırmakla birlikte hızlandırırda. Bunun yanısıra öyle ilaçlar da vardır ki tam aksine vücut tarafından emilimleri besinlerle birlikte alınmalarıyla artar. Bir başka husus ise özellikle midelerinden rahatsız olanlar için çok önemlidir. Bazı ilaçlar aç karnına alınmaları halinde mideye az da olsa rahatsızlık hissi verebilirler.

İlaçları asla susuz içmemeliyiz. Şurup dahi olsa üzerine bir bardak su içilmelidir. Alınan ilacın etkili olabilmesi için, mide veya bağırsakta çözünerek, kana karışması gerekir. Sizin ilaçla bereber içeceğiniz bir bardak su, bu çözünmeyi kolaylaştıracak, kana karışmayı hızlandıracak ve etkinin çabuk başlamasını sağlayacaktır.

Ağrı Kesici – Ateş Düşürücü İlaçlar (Analjezik Antipiretik) genellikle tok karnına alınmalıdır.Ağrı kesicilerin çoğu mide iç zarı üzerine tahriş edici etkiye sahiptir. Tok karnına alındıklarında bu yan etkileri en aza iner. En azından dolu bir bardak su ile alınmalıdırlar.

Antibiyotik türü ilaçlar aç veya tok karnına alınabilir. Fakat etken maddesinin sonu ” -misin” ile biten makrolid grubu antibiyotikler aç karnına alınmalıdır. Azitromisin, Eritromisin, Klaritromisin gibi.


Kortizon içeren ilaçlar sabah uyanıldığında aç karna alınması gereken ilaçlardır.

Diüretik(idrar söktürücü) olan tansiyon ilaçları idrarla tuz atımını arttırarak tansiyonu düşürür.Hastanın gece boyu idrara kalkıp rahatsız olmasını engelemesi için sabah uyanıldığında alınması gerekir. Bunun dışında kalan tansiyon ilaçları gece yatmadan hemen önce alınmalılardır. Böylece felce neden olan sabah hipertansiyonu önlenmiş olur.

Proton pompası inhibitörü olan mide ilaçları mideyi koruması için aç karna alınmalıdır. Bu tip ilaçların yemek yemeden en az yarım saat önce alınması gerekir.

Diyabet ilaçları aç karnına alınır.

Etkin maddesi rosuvastatin gibi olan sonu -statin ile biten kolesterol ilaçlarının akşam saat 22:00-23:00 civarlarında alınması gerekir. Çünkü vücudumuz bu saatlerde kolesterol sentezler ve statin grubu ilaçlar kolesterol sentezini önlerler. Bu saatler dışında alınması etkisini daha az görmenize neden olacaktır. Kolesterol ilaçlarının özellikle greyfurt suyu ile birlikte kullanılmaması gerekir.

Gaz giderici ve hazım ettirici ilaç grubu yemeklerin ortasında alınması gereken ilaçlardır. Örneğin yemekte çorba ve sebze yemeği varsa çorbayı bitirip bu ilaçlar alınıp sebze yemeğine öyle devam edilmelidir.
H2 reseptör blokörleri ( ranitidin, famotidin, nizatidin) akşam alınır, gece değil!! Saat 20:00'de...
Antiasit ilaçlar(rennie, gaviscon), kısa süreli etki gösterirler.yemekten hemen sonra alınmalıdır.Bir saatte mideden atılırlar.

Akne tedavisinde sivilcelerin üstüne sürülerek kullanılan ilaçlar gece yatmadan önce kullanılmalıdır. Böylece hem ilaç güneş görmez hemde ilacın yüzde bırakabileceği kalıntılar sorun yaratmaz.
Antibiyotikler ile birlikte ishal olmamak için aynı anda Saccharomyces boulardii(reflor saşe) içeren kapsüller kullanılabilir.

Tiroid ilaçlarının sabah aç karnına alınması gerekir.Akşamları aldığınızda uykunuz kaçabilir, çarpıntı yapar.
İshal olanların kullandığı ilaçlar bol su ile aç karna alınmalıdır. Aynı şekilde kabız olanların kullandığı ilaçlarda bol su ile aç karna alınmalıdır.

Prostat büyümesini önleyen ilaçlar ise kahvaltıdan hemen sonra alınmalıdır. Böylece maksimum etkisini gösterir.

Her ilaç günde kaç kez alınacaksa eşit aralıklarla alınmalıdır. İlaçların istenen etkiyi gösterebilmeleri için kanda belirli bir seviyede olmaları gerekir. Bu seviyeyi eşit tutabilmek ancak ilacı eşit aralıklarla almakla mümkündür. Eğer günde 3 kez alacaksanız 8 saat ara ile, 4 kez alacaksanız 6 saat ara, ile 2 kez alacaksanız 12 saat ile, 1 kez alacaksanız her gün aynı saatte içmeye özen göstermelisiniz.

İlaçları özel olarak belirtilmediği takdirde asla bölmeyin ve çiğnemeden yutun. Bir çok ilaç tablet şeklinde olup üzerleri şeker veya film ile kaplanmıştır. Bunun sebebi o ilacın etken maddesi ya mide ortamında bozulup etkisini kaybetmektedir veya mide mukozasını tahriş edici özelliktedir yada mideden emilimi kötüdür. O nedenle üzeri kaplanarak midede dağılmadan doğruca barsağa aktarılması sağlanır. Siz eğer böyle bir ilacı böler veya çiğnerseniz etkisini yok etmiş olursunuz. Tableti elinize aldığınızda bakın. Eğer üzerinde bölünebileceğini belirtir bir çentik yoksa asla bölmeyin ve çiğnemeyin. Yalnız çiğneme tabletleri (pastiller) bunddan farklıdır.

Doğum kontrol haplarının ise gece yatılmadan hemen önce alınması gerekir. Bazı kişilerde doğum kontrol hapları uykusuzluk yaptığından öğleyin saat 12:00 da alınabilir. Bütün ilaçların gün içinde aynı saatlerde alınması yararlanımı arttıracaktır. Kan konsantrasyonları belli bir düzeyde kalır.

Bazen reçetede başka bir ilaç yazıyor olmasına rağmen eczacı size başka bir ilaç verebilir. Eczacınıza "kızıp bağırmadan" önce bunu okuyun lütfen. Ülkemizde bir çok ilaç firması var ve her biri bir çok ilaç üretmekte. Bunların bir çoğu birbiri ile eşdeğerdedir. İlacın üzerinde büyük harflerle yazan adının pek ehemmiyeti yoktur. Siz küçük harflerle yazan içeriğini okuyun. Eğer bu içerikler aynı ise bu iki ilaç eşdeğer olup aralarında fiyatlarından başka fark yoktur. Örneğin; Minoset, Roche firması tarafından üretiliyor.içindeki etken maddesi “parasetamol”dür. Parol, Atabay firması tarafından üretiliyor. Yine etken maddesi “parasetamol”dür. Eşdeğerdirler, yani aynıdırlar. Çünkü içerdikleri etken madde ve miktarları aynıdır.















1 yorum: