12 Şubat 2014 Çarşamba

HİPERTANSİYON VE İLAÇ TEDAVİSİ
Öncelikle ilaç tedavisi dışında yaşamınızda yapacağınız değişiklerle tansiyon ölçülerinizi kontrol altında tutabilirsiniz.
İşe fazla kilolarınızı vermek, beden kitle indeksinizi 22-25 arasında bir değere getirmekle başlayabilirsiniz.
Yeterli ve düzenli egzersiz kan basıncınızın kontrolünü kolaylaştıracaktır. Haftada en az 4 kez 30-60 dakikalık düzenli fiziksel aktivitenin kan basıncınızda ortalama 4-9 mmHg ve belki de daha fazla bir düşme sağlayacağını, ayrıca kilo yönetiminizi kolaylaştıracağını unutmamalısınız. Sadece egzersiz yapmakla yetinmemeli, günlük aktivitenizi her fırsatta daha yüksek seviyelere yükseltmelisiniz.
Günlük tuz tüketiminizi 1500-2500 mg (1/2 çay kaşığı) arasında tutmanız tansiyonunuzu kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır.
Alkolü azaltın, mümkünse bırakın.Küçük miktarlardaki alkolün koroner arter hastalığı ve kalp ataklarına karşı koruyucu olabileceği biliniyorsa da bu sınırın üstünde fazla alkol kullanımının ciddi bir tehlike oluşturabileceğini bilmelisiniz. Genel olarak bir günde kadınlar için bir, erkekler için iki ölçü alkolden fazlası hiçbir zaman önerilmemektedir. Bu miktarlardan daha fazla alkolün kan basıncınızda önemli artışlar yapabileceğini unutmamalısınız. Bir ölçü alkol 12 bira, 5 şarap, 1,5 viskiye eş değerdir.
Sigaranın kan basıncını arttırıcı etkisi çok iyi bilinmektedir. Özellikle bazı hassas kişilerde bir veya iki adet sigaraya bile aşırı bir adrenalin cevabı oluşabilmekte, kan basıncı ve nabız hızında tehlikeli artışlar olmaktadır. Hipertansiyonlu birinin aynı zamanda sigara da kullanması inme ve kalp krizi riskini arttıracaktır. Sadece sizin kullandığınız sigaranın değil, başkalarının içtiği sigara dumanını solumanın da ciddi sağlık problemleri yaratabilir.
Kafein kan basıncında ani yükselmeler meydana getireceğinden günlük toplam kafein tüketiminizi 200 mikrogram ile sınırlamanız daha uygun olacaktır. Bu miktar ortalama olarak iki fincan kadar kahveye eş değerdir.
Mümkün olduğunca stresten uzak durmalısınız.

Tansiyon ilacı kullanıyorsanız:
İlaç kullanıyorum diye beslenmeniz, kilonuz ve yaşam tarzınızla ilgili önlemleri bırakmamalısınız.
İlaçlarınızı zamanında almalı, ilacınızı kullanmadığınız dönemlerde tansiyonunuzun ani yükselmeler yapabileceğini aklınızda tutmalısınız.
İlaçlarınızı başkalarına önermemeli, başkalarının kullandığı ilaçları denemek için dahi almamalısınız.
İlaçları kutularında saklamaya, ilaç kutularını açık bırakmamaya, nemli, rutubetli ortamlarda bırakmamaya dikkat etmelisiniz.
Doktorunuz gerekli görmedikçe haplarınızı bölmemelisiniz. Her hap ikiye bölünmez unutmamalısınız. Haplarınızı bölmek gerektiğinde bölünebilen tabletler kullanmaya özen göstermelisiniz.
İlacınızı her gün aynı saatte almaya özen göstermelisiniz.

İlaçları düzenli kullanmak kan basıncınızın güvenli hudutlar içinde kalmasını sağlayacak ve tansiyon yüksekliğine bağlı riskleri azaltacaktır. Yani eğer tansiyon ilacı kullanmaya başlamışsanız muhtemelen bu ilacı ömür boyu kullanacaksınız demektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder