9 Aralık 2013 Pazartesi

KİLO ALMAK İÇİN
Yeterince düzgün beslenmeye karşı zayıfsanız olası nedenler:
1-)  Tiroid hormonuyla alakalı bir probleminiz olabilir. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin fazla çalışma durumu vücudunuzu 24 saat sürekliçalışmaya zorlar. Tıpkı tam kapasite çalışan bir fabrika gibi vücudunuz sürekli enerji harcar. Dolayısı ile siz ne kadar fazla besin tüketseniz, ne kadar yüksek kalorili besinler yeseniz de vücudunuz kilo alamaz. Peki bunun çözümü nedir? Hipertiroidi bir endokrin problemdir. Dolayısı ile iyi bir endokrin uzmanı gözetiminde tedavi edilmesi gerekir. Tedaviye ek olarak beslenme uzmanı kontrolünde uygulanacak beslenme programı da hastalığın seyri için son derece önemlidir.
2-)Gün içinde tükettiğiniz besinler gerçekten harcadığınız enerjiyi karşılamıyordur. Aslında siz karnınızı bir güzel doyuruyorsunuzdur ancak seçtiğiniz besinlerin kalorisi sizin enerji ihtiyacınızı karşılamıyordur.
3-)Yediklerinizi sizinle paylaşan parazitler olabilir, bunun için muhakkak en az 2 ortalama 3 kere parazit kontrolü yaptırmanız gereklidir, çünkü parazitlerin yumurtalama dönemini ilk tahlilde yakalayamayabilirisniz.
Önemli olan, kişinin niçin kilo alamadığını tespit edebilmektir. Bu problem tespit edildikten sonra beslenme planını düzenlemek ise uzmanın işidir.
*Kişinin mide kapasitesi düşünülerek öğünlerin miktarı belirlenmelidir.
*Daha düşük hacimde, daha yüksek kalorili besinler tüketilmelidir.
*Öğün araları açılarak, daha uzun aralıklarla beslenilmesisağlanmalıdır.
*Salata, çorba gibi hacim tutan, ancak kalorisi düşük besinlere daha az yer verilmelidir.
*Sebze yemeklerinde zeytinyağı, bulgur, pirinç, patates kullanılarakkalorisi artırılmalıdır.
*En çok destek alınabilecek besinler sütlü tatlılardır. Günde 1 kasesütlü tatlı günlük enerji alımına oldukça iyi bir katkı olacaktır.
*Kızartılmış ürünler, kola gibi gazlı içecekler, sofra şekeri, katı yağlarve bunun gibi sağlığa zararlı olabilecek yiyecekler, konu kilo alma isteği olsa bile uzak durulması gereken yiyeceklerdir.
*Balık yağı takviyesi bağışıklık sistemine güzel bir destek olurken iştahın biraz daha açılmasına destek olacaktır.
*Eksikliği var olan B12 vitamini, demir, çinko gibi mineral ve vitaminlerin desteği kilo alma sürecinde bağışıklığın iyi birer destekçisi olacaktır. Tabi unutulmaması gereken bu takviyelerin doktor kontrolünde alınıyor olmasıdır.
*Besinlerin miktarları hacim olarak fazla tutulmamalı, ancak kalorisi ve proteini yüksek yiyecekler hazırlanmalıdır.
*Genellikle üç temel öğün, iki ara öğün olarak yemekler planlanmalıdır.
*Haftada yarım Kg (500 gram) ağırlık kazanması için günlük 500 Kalori (kilokalori) ek alması gerekir. Ancak bazal metabolizması yüksek olanlara, normalin üstünde yükleme yapılmalıdır.
*Ortalama 4000-4500 Kal'lik yiyecek verilebilir.
*Karbonhidratlar rahatlıkla arttırılabilir. Karbonhidratların vücut ağırlığına dönüşmesi kolaydır.
*Yağlar, tokluk hissi verdiğinden ve fazlası bulantı, kusmaya yol açtığından diyette çok fazla arttırılamaz.
*B1 vitamini sindirime yardım ettiği için ve iştah uyardığından takviye olarak verilebilir.Ayrıca maltözü şeklinde de verilebilir.
*Sabah kahvaltılarında; yağ ve reçel sürülmüş ekmekler, tostlar, hamur işleri, tahin-pekmez gibi yiyecekler verilir.
* Çorbalar terbiyeli, koyu kıvamlı olmalıdır.
*Kek ve pastalara fındık, fıstık eklenmelidir.
*Öğün aralarında kuru meyveler, kuru yemişler önerilir.
*Salata yerine tatlılar, kompostalar verilmelidir.
*Çay yerine süt, meyve suyu, hamur tatlıları, çikolata verilebilir.
YÜKSEK KALORİLİ BESİNLER:
Çikolatalı Puding: Kan istediği protein ve mineralleri alır.
Peynir: 100 gramında 78 kalori
Yumurta: Günde 2 yumurta kadınların günlük protein ihtiyacının 4'te 1'ini, erkeklerin ise 5'te 1'ini karşılar. A, D, E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarını çözer, yetişkinleri ise kansere karşı korur.
Dondurma: Günde 2 top vanilyalı dondurma yemek, vücudun günlük protein ihtiyacının yüzde 20'sini karşılar.
Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum içerir.
Meyve ve meyve suları: meyve ve meyve suları sağlıklı kilo almada yardımcı olabilir.  Sebzelerle kıyaslandığında meyveler daha fazla karbonhidrat içermektedir. Taze sıkılmış bir bardak portakal suyunda ortalama 160 kalori vardır. Ama bir portakaldan 60 kalori almış olursunuz. Bu nedenle meyveyi yemek yerine taze sıkılmış suyunu içmeniz daha fazla kalori almanızı sağlayacaktır.
Yüksek karbonhidratlı gıdalar: yüksek kalorili gıdalar listesinde yer alan makarna, tam tahıllı yiyecekler, patates, pilav gibi besinler komplex karbonhidrat ve nişasta içerdiğinden kilo aldırıcıdır. Örneğin bir porsiyon makarna yaklaşık 500-600 kaloridir.
Tereyağı: Doymuş yağ oranı yüksek tereyağı, peynir gibi gıdalar yüksek kalori diyetine eklenebilir.  Örneğin bir yemek kaşığı tereyağı 70 kaloridir.
Süt ürünleri: Süt, peynir gibi yüksek kalorili gıdalar aynı zamanda protein ve vitamin yönünden de zengindir. Aşırı zayıf kişiler için kahvaltıda yumurta gibi protein açısından zengin ürünleri, peynir ve tereyağ gibi yüksek kalorili besinlerle birleştirilebilir. Bir kase yoğurt yaklaşık 250 kaloridir.
Kuruyemişler: Fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler vücudunun yağ ihtiyacını doğal besinler ile giderilmesini sağlarken içerdikleri yüksek kalori ile kilo almaya yardımcı olurlar.
Çikolata: 100 gramı 500 kalori. Kan şekerini çok yükseltebileceğinden çok yenilmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder