8 Aralık 2013 Pazar

VİTAMİN EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

1-)Ağız Kenarında Çatlaklar
 Eksiklik: Demir, çinko, niasin(B3), riboflavin(B2), B12 gibi B vitaminleridir.
 Besinler: Kümes hayvanları, somon, ton balığı, yumurta, midye, güneşte kurutulmuş domates, pazı yaprağı, tahin, fıstık ve mercimek gibi baklagiller. Demirin emilimi, aynı zamanda enfeksiyonlara karşı mücadelede yardımcı olan C vitamini ile artmaktadır. Bu yemekleri brokoli, dolmalık kırmızı biber, karalahana ve karnıbahar gibi sebzelerle birleştirmek gerek.
2-)Yüzünüzde(ve bazen başka yerlerde) kırmızı, pullu bir kızarıklık ve saç dökülmesi
 Eksiklik: Saç vitamini olarak bilinen biotin(B7). Vücut;yağda çözünen vitaminleri depolayabilirken suda çözünen vitaminleri depolayamaz. Vücut geliştirenler!!!: çiğ yumurta yemek kişiyi korunmasız kılmaktadır.Çiğ yumurtada bulunan avidin proteini vücudun biotin emilimini engellemektedir.
 Besinler: Pişmiş yumurta(avidin pişince etkisini kaybeder), somon, avokado, mantar, karnıbahar, soya fasulyesi, kabuklu yemişlerden, ahududu ve muz yenilmesi gerek.
3-)Genelde yanaklarda, kollarda, kalça ve popoda sivilce benzeri kırmızı veya beyaz şişlikler
 Eksiklik: Zorunlu yağ asitleri ve A ve D vitamini.
 Besinler:   Doymuş yağ ve trans yağları azaltıp sağlıklı yağlar tüketmek. Daha fazla somon ve sardalya, ceviz ve badem gibi kabuklu yemişlerden ve keten tohumu, kenevir ve chia gibi çekirdeklerden yemeye çalışın. A vitamini için yeşil yapraklı sebzeler ve havuç, tatlı patates ve dolmalık kırmızı biber gibi renkli sebzelerden fazlaca yemeye çalışın.
4-) Ellerde, ayaklarda veya başka bölgelerde, karıncalanma, iğnelenme ve uyuşma
 Eksiklik: Folat (B9), B6 ve B12 gibi B vitaminleri
 Besinler:   Ispanak, kuşkonmaz, şeker pancarı, fasulye (benekli, kara, barbunya, kuru), yumurta, ahtapot, midye, deniztarağı, istiridye ve kümes hayvanları yemeye çalışın.
5-) Ayak parmaklarında, baldırlarda, ayak tabanında ve bacakların arkasında şiddetli kas krampları
 Eksiklik:  Magnezyum, kalsiyum ve potasyum eksikliği.Ve eğer ağır egzersizler yapıyorsanız, ağır terleme ile daha fazla mineral (ve suda çözünen B vitaminlerini) kaybedebilirsiniz.
 Besinler:  Daha fazla muz, badem, fındık, balkabağı, çilek benzeri meyveler, elma, greyfurt, brokoli, çin lahanası ve kara lahana, ıspanak ve karahindiba gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler yiyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder